Curatele- en bewindregister

Als iemands vermogen onder bewind wordt gesteld, dan kan dat sinds 2014 ingeschreven worden in het Centrale Curatele-en Bewindregister. Het is niet bij alle vormen van bewind verplicht maar wel als er sprake is van een onder curatele stelling of bij een bewind omdat iemand geld verkwist of problematische schulden heeft.

Toepassing twee of zes procent overdrachtsbelasting volgens heldere norm

Telkens opnieuw doemt de vraag op of een woning moet worden overgedragen tegen een overdrachtsbelasting van 2 of 6 procent. Er gloort inmiddels licht, de advocaat-generaal van de Hoge Raad heeft in diverse cassatieprocedures zijn conclusie geschreven. Daaruit blijkt dat bij toepassing van het verlaagde overdrachtsbelastingtarief van belang is of het pand ‘naar zijn aard bestemd is voor bewoning’.

Praktische zaken rond vrijstelling schenking voor eigen woning

Vanaf 1 januari 2017 geldt de verruimde schenkingsvrijstelling in verband met de eigen woning weer. De vrijstelling bedraagt € 100.000 en mag ook gebruikt worden door anderen dan familieleden. Wel moet degene die de schenking ontvangt, of diens partner tussen de 18 en 40 jaar zijn. Nieuw ten opzichte van een eerdere periode waarin de schenkingsvrijstelling gold, is dat de schenking over drie kalenderjaren kan worden uitgesmeerd.

Vermoeden van schending boekhoud- en publicatieplicht niet zomaar bewezen

Schending van de boekhoud- en publicatieplicht door uw BV kan een belangrijke oorzaak zijn voor een eventueel optredend faillissement. Kan, het hoeft niet. Toch zal de curator bij vermoeden daarvan u al snel aanspreken op nalatigheid, waarmee sprake is van een onbehoorlijke taakvervulling. Gelukkig gaat de rechter niet mee in elk oordeel van de curator. Dat bleek onlangs in een zaak voor de rechtbank Overijssel.

Wel of niet verrekenen bij huwelijkse voorwaarden

Bij het maken van huwelijkse voorwaarden houden echtgenoten vaak hun vermogens gescheiden. Maar daarnaast worden vaak zogenaamde verrekenbedingen opgenomen. Meestal gaat het dan om een periodiek – jaarlijks – verrekenbeding waarbij de echtgenoten hun overgespaarde inkomsten delen. Heel vaak wordt er ook een finaal verrekenbeding opgenomen waarbij de echtgenoten afspreken bij het einde van het huwelijk – door echtscheiding en/of door overlijden – net te doen alsof ze in gemeenschap van goederen waren gehuwd, waardoor hun vermogens moeten worden gedeeld.