Onderzoek ontbinding eerste koopovereenkomst essentieel bij verkoop aan volgende koper

Als ontbindende voorwaarden in koopovereenkomsten zich voordoen en de verkoper daar gebruik van maakt, lijkt de consequentie helder: de koop gaat niet door. Toch blijken ook daar haken en ogen aan te zitten. Onlangs was een zaak aan de orde waarin de koopovereenkomst was ontbonden omdat de koper niet tijdig een omgevingsvergunning had aangevraagd. De verkoper was bevoegd te ontbinden en was vrij om het pand aan een volgende koper te verkopen. Wat zijn de haken en ogen?

Erfgenamen onbekend. De genealoog gaat op zoek.

Veel Nederlanders hebben een testament gemaakt. Toch komt het helaas nog vaak voor dat iemand overlijdt, zonder iets geregeld te hebben. Gaat het om nabije familieleden dan lukt het de notaris doorgaans wel om via de Basisregistratie Personen, te achterhalen wie de erfgenamen zijn. Maar als blijkt dat er sprake is van verre verwanten dan lukt het soms niet om de erfgenamen te vinden, en kan de erfenis niet verdeeld worden.

Ontbindende voorwaarde – wel in koopakte en niet in leveringsakte – niet vervallen

Koopovereenkomsten voor huizen, bedrijfspanden of grond bevatten soms een bepaling dat de koop ontbonden is als de koper failliet gaat. Die ontbindende voorwaarde wordt in veel gevallen ook overgenomen in de leveringsakte, waarbij de juridische eigendom overgaat van verkoper naar koper. Wat nu als de ontbindende voorwaarde niet in de leveringsakte is opgenomen, en dat niet de bedoeling was, en de koper een tijdje na de levering failliet gaat?