Toezicht op stichtingen lijkt te verbeteren

Zes jaar geleden is het repressieve toezicht op rechtspersonen ingevoerd. Daarmee kreeg het openbaar ministerie (OM) meer mogelijkheden om toezicht te houden op stichtingen. Zo kan het OM sindsdien stichtingsbesturen om inlichtingen vragen, of aan de rechter vragen een statutenwijziging te vernietigen, een stichtingsbestuurder te ontslaan of een stichting te ontbinden. Tot voor kort was er weinig actie vanuit het OM. Daar lijkt nu verandering in te komen.

Koophuis ook echt uw eigendom?

Het lijkt nogal vanzelfsprekend dat het huis dat u gekocht heeft ook uw eigendom wordt. Dat is het echter niet. Het kan best zijn dat de verkoper niet bevoegd was om zijn of haar huis te verkopen. Dat zal zo’n vaart niet lopen? Toch wel. Daarom wordt er een heel nauwkeurige procedure gevolgd tussen koopovereenkomst en eigendomsoverdracht in de notariële akte. Haken en ogen.

Lagere vennootschapsbelasting in komende kabinetsperiode

Goed nieuws voor bedrijven. Er komt een lagere vennootschapsbelasting. Het nieuwe kabinet heeft dat opgenomen in het regeerakkoord. Over de eerste € 200.000 gaat u 16% betalen, dat is nu nog 20%. Is uw winst hoger, dan gaat u over het meerdere 21% betalen, dat is nu nog 25%. Het is een logische stap nadat de vorige minister van Financiën vorig jaar aankondigde dat deze belasting van lieverlee omlaag kan.

Vernietigbaarheid royementbesluiten vereniging ligt op de loer

Soms is het voor een vereniging niet langer doenbaar om bepaalde leden te handhaven, bijvoorbeeld vanwege hun gedrag of vanwege het berokkenen van schade aan de vereniging. Het royeren van leden kan echter niet lichtzinnig. Daar gelden belangrijke restricties voor, vrijwel altijd volgend uit statuten. Als die niet goed worden gevolgd, kan er snel sprake zijn van nietige of vernietigbare besluiten.