Wel of geen centraal aandeelhoudersregister, dat is de vraag

De Raad van State heeft kritiek geuit op het oorspronkelijke wetsvoorstel ter invoering van een centraal aandeelhoudersregister. De Raad vindt dat er een forse overlap is met de Europees verplichte Register van Uiteindelijk Begunstigden, het UBO-register. Dat heeft nu geleid tot een herzien initiatiefvoorstel aan de Tweede Kamer. Het Centraal Aandeelhoudersregister (CAHR) volgens de indieners betrouwbaarder dan het UBO-register.

Vennootschapsbelasting gaat verder omlaag

Nu de afschaffing van de dividendbelasting niet doorgaat, heeft het kabinet besloten om de vennootschapsbelasting verder te verlagen Volgens het kabinet zullen zowel grote als kleine bedrijven hiervan gaan profiteren. Voor grote bedrijven zou de belasting in stappen omlaag gaan van 25% naar 22,25% in 2019. Dat wordt na de heroverweging een verlaging naar 20,5% in 2021. Voor het midden- en kleinbedrijf zou er een verlaging komen van 20% naar 16% Na heroverweging wordt dat een verlaging naar 15%.

Grote daling aantal verkochte woningen

In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar zijn in september van dit jaar bijna 16.500 woningen minder verkocht. Dat is een daling van meer dan twintig procent! De daling geldt ook voor hypotheken. Die liepen met meer dan tien procent terug tot bijna 26.000. Als het hele derde kwartaal als referentie wordt genomen is de daling minder heftig, namelijk bijna 7,5%.

De bejaardenoordenclausule

In zorginstellingen moet doorgaans een eigen bijdrage betaald worden. Deze bijdrage is afhankelijk van inkomen en vermogen. Veel ouders met vermogen in box 3 zouden dat geld liever niet hoeven ‘opeten’ maar aan hun eigen kinderen geven. In testamenten wordt daarop ingespeeld door een opeisingsbepaling op te nemen. Deze bepaling zorgt ervoor dat de kinderen hun erfdeel kunnen opeisen, als de langstlevende ouder in een verzorgingsinstelling wordt opgenomen waar een vermogenstoets geldt.