Als u onenigheid hebt met de buren over de loop van een erfgrens, kunt u proberen dit in onderling overleg op te lossen. Maar als de ruzie zo hoog is opgelopen dat in redelijkheid niet tot een oplossing kan worden gekomen, kunt u beiden besluiten het Kadaster in te schakelen om de grens te laten opmeten. In feite besluit u dan samen om een einde aan het geschil te maken doordat beiden zich conformeren aan de uitslag van de meting.
Dit was ook de conclusie van het Gerechtshof Amsterdam in een zaak die in november 2014 speelde tussen twee buren, die het niet eens konden worden over het werkelijke verloop van de grens. Beide buren (A en B) besluiten het Kadaster er bij te halen om de grens tussen beide percelen te laten vast stellen. Na uitmeting door het Kadaster blijkt de kadastrale grens af te wijken van de plaatselijke situatie.
Het perceel van buurman B is volgens het Kadaster groter dan dat hij feitelijk in gebruik heeft. Dit heeft tot gevolg dat buurman A een gedeelte van het perceel dat hij (onterecht) in gebruik heeft moet afstaan aan buurman B. Als buurman A weigert hieraan mee te werken, stapt buurman B naar de rechter en vordert ontruiming van het gedeelte dat buurman A onterecht in gebruik heeft.
Nadat de rechtbank buurman B in het gelijk heeft gesteld, wordt in hoger beroep het vonnis van de Rechtbank door het Gerechtshof bevestigd. Om het geschil op te lossen zijn partijen doelbewust overeengekomen om het Kadaster de werkelijke grens bindend te laten vaststellen. Bindend wil zeggen dat deze overeenkomst voor beide partijen de verplichting bevat zich te houden aan de bevindingen van het Kadaster. Dit houdt tevens in dat hierdoor een eventueel beroep op verjaring verloren gaat.
Hebt u ook een geschil over de erfgrens en komt u er beiden niet uit? Maak dan een afspraak met ons kantoor. Wij kunnen u behulpzaam zijn bij het vinden van een oplossing.
Bron: Gerechtshof Amsterdam, 18 november 2014, ECLI:GHAMS:2014:4793