In eerdere uitgaves van dit katern schreef ik uitgebreid over het testament en het levenstestament, waarbij ik tevens de praktijken van duur betaalde tussenpersonen die zich etaleren als erfrechtspecialist aan de kaak stelde.
Vandaag vertel ik U over een praktijkgeval waarbij het belang van het levenstestament overduidelijk wordt.
Meneer en mevrouw zijn midden zestig. De (geestelijke) gezondheid van meneer is in korte tijd zo sterk verslechterd dat hij in een verpleegtehuis wordt opgenomen.
Mevrouw wil nu de echtelijke woning verkopen; de kinderen zijn de deur uit en de woning is te groot voor haar alleen. De woning heeft een forse overwaarde, zodat zij niet de “hoofdprijs” hoeft te ontvangen bij de verkoop. De ingeschakelde makelaar vindt al snel een koper en stelt de koopovereenkomst op.
Aangezien meneer handelingsonbekwaam is benoemt de rechter een bewindvoerder en moet de koopovereenkomst door de rechter worden goedgekeurd.
De rechter eist van mevrouw dat ze twee onafhankelijke taxatierapporten laat opstellen voor de woning.
Na beoordeling van deze rapporten weigert de rechter de koopovereenkomst goed te keuren omdat hij de koopprijs van de koopovereenkomst te laag vindt ! Bovendien geeft hij mevrouw nog mee dat zij straks niet vrijelijk over de verkoopopbrengst kan beschikken, aangezien de helft van haar man is en dat deel onder toezicht/beheer van de rechter valt !
U kunt zich de reactie van mevrouw wel voorstellen ! Zij voelt zich volledig machteloos; ze heeft de touwtjes niet meer in eigen handen.
Dit had allemaal voorkomen kunnen worden indien zij – toen meneer nog gezond was – een goed levenstestament hadden laten opstellen.
Wat regelen we dan allemaal in een levenstestament ?
In een levenstestament geeft u volmacht aan uw partner en/of kinderen of een andere vertrouwenspersoon, om uw financiële zaken te regelen als u het zelf niet meer kunt door bijvoorbeeld dementie, opname in een ziekenhuis/verpleegkliniek of fysieke beperkingen.
Door een levenstestament te maken voorkomt U het aanstellen van een bewindvoerder door de rechter, waardoor u en uw partner en/of kinderen de touwtjes in eigen handen houden! Met het levenstestament kunt u erfbelasting besparen en de bijdrage in het kader van de Wet
langdurige zorg verminderen.
Ook kunt u in het levenstestament geneeskundige wensen opnemen zoals een behandelverbod en een euthanasieverklaring.
Wij adviseren dan ook iedereen die “Sarah” of “Abraham” heeft gezien een levenstestament te laten opstellen.
Wij houden regelmatig gratis info avonden over het levenstestament en het erfrecht, waarvoor ik U bij deze van harte uitnodig.
Wij informeren U graag nader tijdens een gratis gesprek
Henri Knops