Zolang iemand zelf de boodschappen doet en de rekeningen betaalt, is er niks aan de hand. Maar zodra er sprake is van hulpbehoevendheid zal er een vertrouwd persoon aangesteld moeten worden die in ieder geval de financiën beheert.
Meestal is er een partner of één van de kinderen die het stokje overneemt en zorgt dat de administratie op rolletjes blijft lopen. Maar het kan ook zijn dat het kind geld voor zichzelf gaat opnemen. Dit komt meestal pas na overlijden aan het licht als de rekeningen leeg blijken te zijn. De andere erfgenamen vragen zich dan vaak vertwijfeld af wat zij hadden kunnen doen.
Zo speelde er onlangs een situatie bij het Hof in Den Bosch. De overleden vader had tijdens leven zijn pinpas en pincode aan zijn dochter afgegeven. In een kleine twee jaar tijd heeft zij nagenoeg het hele spaarsaldo, meer dan 40.000, opgenomen van de bankrekening van haar vader.
Volgens de rechter kon de dochter niet bewijzen dat zij geld op mocht nemen van haar vaders bankrekening ten behoeve van zichzelf. Meestal gaat de rechter er in dit soort zaken van uit dat de houder van de bankrekening de opnames zal hebben gecontroleerd, maar in dit geval is het anders om dat de vader slechtziend was, zelfs vrijwel blind, waardoor hij de bankafschriften niet kon lezen. De rechter vindt het wel aannemelijk dat vader het goed vond dat de dochter af en toe iets voor zichzelf kocht, maar in dit geval is vaders spaargeld als sneeuw voor de zon verdwenen. De rechter kan zich niet voorstellen dat de vader akkoord zou zijn geweest met maandelijkse opnames die hoger waren dan zijn pensioen en AOW. Daarnaast vindt de rechter dat de dochter had moeten weten dat het spaargeld bij overlijden van de vader voor de helft aan haar broer zou toekomen en dat het niet waarschijnlijk was dat vader zijn spaargeld zelf zou opmaken. De rechter veroordeelt de dochter tot het betalen van 20.000, te weten de helft van de opgenomen bedragen, aan haar broer.
Wilt u dit soort zaken in uw eigen gezin goed regelen? Door het aanstellen van een bewindvoerder bouwt u meer controle in. U kunt in een levenstestament vast laten opnemen naar wie uw voorkeur uitgaat als er ooit een bewindvoerder benoemd moet worden. Wij lichten u graag voor over de mogelijkheden.
Bron: Notamail 2016/304, Hof Den Bosch 4 oktober 2016, GHSHE:2016:4427