Een levenstestament is eigenlijk een uitgebreide volmacht. Veel mensen denken dat de volmacht voornamelijk gebruikt wordt als de volmachtgever ziek is of geestelijk niet meer in staat is om zijn eigen belangen goed te behartigen, maar het levenstestament kan ook al eerder gebruikt worden. Dat kan bijvoorbeeld als iemand het gemakkelijk vindt om zaken door de gemachtigde te laten regelen.
Het levenstestament wordt vaak gemaakt om de situatie voor te zijn waarin opeens blijkt dat iemand zelf niet meer kan handelen. Er moet dan een bewindvoerder worden aangewezen via de rechter. Bij die procedure vraagt de rechter ook de mening van de naasten, zoals de echtgenoot, partner of kinderen, het is dus maar de vraag wie er dan uiteindelijk wordt benoemd tot bewindvoerder.
In het levenstestament moet duidelijk worden omschreven of de aangewezen gevolmachtigde zijn taak ook moet blijven uitoefenen in de situaties waarin de volmachtgever zelf wilsonbekwaam is geworden. Dat zal voor de kantonrechter, die over een aanvraag tot het instellen van bewind moet beslissen, een duidelijke aanwijzing kunnen zijn om geen andere bewindvoerder te benoemen. Door het levenstestament te maken kiest u zelf wie uw belangen gaat behartigen, als u dat zelf niet meer kunt. Wel is het verstandig om dan in het levenstestament een toezichthouder te benoemen aan wie de gemachtigde rekening en verantwoording moet afleggen als u wilsonbekwaam bent geworden.
Wilt u meer weten over bewind of een levenstestament? Wij lichten u graag voor over de mogelijkheden.
Bron: Rb.Noord-Holland 13 februari 2017, nr 5477811 BM VERZ 16-2706 (RBNHO:2017:474).