Als een stel huwelijkse voorwaarden maakt, regelen zij meestal dat bezittingen die de man en de vrouw al voor het huwelijk hadden, ook tijdens het huwelijk privé blijven. Ook is er doorgaans aandacht voor geld of ander bezit dat het echtpaar gemeenschappelijk heeft, bijvoorbeeld een gemeenschappelijk aangekocht woonhuis.
Ieder stel zal hun akte van huwelijkse voorwaarden samen met de notaris op maat vaststellen, zodat de afspraken goed passen bij hun persoonlijke situatie. Als het gesprek op sieraden komt, wordt er meestal hard gelachen aan de tafel bij de notaris. Vaak zijn zowel de notaris als het bruidspaar het er wel over eens dat er over de sieraden niet veel vastgelegd hoeft te worden. Het is meestal overduidelijk dat de parel-oorbellen van mevrouw zijn, en niet van mijnheer. In de huwelijksvoorwaarden staat dan ook meestal dat sieraden toebehoren aan degene die ze gebruikt, of voor wiens gebruik ze zijn bestemd. Uitzondering moeten gemaakt worden door expliciet vast te leggen van wie de sieraden zijn.
Een man in echtscheiding claimde onlangs dat de sieradencollectie van zijn vrouw, ter waarde van 25.000, met hem gedeeld moest worden omdat zij die hadden aangeschaft als pensioenvoorziening. De rechter vond dat zij die afspraak hadden moeten vastleggen en gaf de man ongelijk.
Gaat u binnenkort trouwen en wilt u uw afspraken goed vastleggen of zou u uw huidige huwelijks voorwaarden wel eens na willen laten kijken? Maak gerust eens een afspraak op ons kantoor. Onze familierechtspecialisten staan graag voor u klaar.
Bron: JPF 2016/8