Veel ouders hebben in hun testament geregeld dat er een langstlevendenregeling gaat gelden, als de eerste ouder komt te overlijden. Voor gehuwde mensen met kinderen die geen testament hebben gemaakt, geldt die regeling automatisch. Door die regeling kan de langstlevende ouder doorleven zoals hij of zij gewend was, en blijven de erfdelen van de kinderen bij de langstlevende geparkeerd, tot het moment dat de langstlevende ook overlijdt.
Ook in de belastingwetten is bij deze praktijk aangesloten, door de zogenaamde defiscaliseringsregel. Deze defiscalisering houdt kort gezegd in dat de langstlevende de inkomstenbelasting betaalt en de kinderen in box 3 niet hoeven op te geven dat zij eigenlijk al een erfenis hebben gehad, simpelweg omdat zij die erfenis nog niet in handen hebben.
Ook in gezinnen waar met een zogenaamd vruchtgebruiktestament is gewerkt geldt de defiscalisering sinds 2012, maar dan moest het vruchtgebruik wel zijn vastgelegd in een notariële akte. En dat vergaten de erfgenamen heel begrijpelijk nog wel eens. De staatssecretaris had al toegezegd dat de persoon die door een vererving vruchtgebruiker was van een eigen woning de eigenwoningrente wel mocht aftrekken in box 1, onder de voorwaarde dat het vruchtgebruik binnen twee jaar na overlijden wordt vastgelegd in een notariële akte.
Bij de op Prinsjesdag gepresenteerde plannen is bekendgemaakt dat de toezegging van de staatssecretaris nu ook officieel in de wet Inkomstenbelasting vastgelegd zal worden, en wel per 1 januari 2017.
Heeft u in het verleden geërfd via een vruchtgebruiktestament, maar het vruchtgebruik nog niet laten vastleggen via de notaris? Neemt u dan contact op met ons kantoor.
Bron: Notamail 2016/234