Samenwoners die gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, zijn in eerste instantie meestal blij met de nieuwe wettelijke regels over het huwelijk die sinds 1 januari 2018 gelden. Vaak wordt gedacht dat het maken van huwelijkse voorwaarden niet meer nodig is, maar dit is meestal een groot misverstand.
Samenwoners hebben soms al vóór hun huwelijk voor ongelijke gedeelten recht op bepaalde gemeenschappelijke goederen, bijvoorbeeld hun gezamenlijke huis. Of ze zijn voor ongelijke delen draagplichtig voor een of meer gemeenschappelijke schulden, bijvoorbeeld voor de hypotheekschuld. Een ander bekend fenomeen is de vastlegging dat één van de samenwoonpartners meer heeft ingebracht in de woning dan de ander. Door het huwelijk of geregistreerd partnerschap worden deze afspraken over ongelijke delen zomaar gewijzigd naar gelijke delen. De goederen respectievelijk schulden vallen namelijk in de nieuwe wettelijke beperkte huwelijksgemeenschap. Om dat te voorkomen moeten samenwoners met afspraken over ongelijke eigendom en schulden, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden maken. De afgesproken ongelijkheid blijft dan in stand, ook nadat de samenwoners trouwen.
Heeft u plannen voor een huwelijk of partnerregistratie? Kom ruim van tevoren langs op ons kantoor voor voorlichting. Komt uit het gesprek dat u huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden moet maken, dan moeten deze voor de huwelijksdag getekend zijn!
Bron: WPNR 2018 (7211) 20 oktober 2018.