Iemand die een levensverzekering afsluit, moet bij de verzekeringsmaatschappij opgeven aan wie de verzekering moet uitbetalen bij overlijden. De zogenaamde begunstiging. Heel vaak wordt dan voor een standaard opsomming van begunstigde personen gekozen. Maar als uw situatie niet standaard is kan de uitkering van de levensverzekering heel anders uitpakken dan gedacht.
Zo stonden de samenwoonpartner en de onterfde kinderen van een overleden man onlangs voor de Rechtbank Noord-Holland. De man had in de polis van levensverzekering de standaardbegunstiging opgenomen. Door zijn overlijden keerde de verzekeringsmaatschappij uit aan de kinderen, en niet aan zijn samenwoonpartner, omdat zij niet getrouwd was met de overledene, en dus geen officiële weduwe van hem was.
De samenwoonpartner vond dat zij en niet de kinderen recht had op de uitkering uit de levensverzekering. Volgens haar was de bedoeling van de man volstrekt anders geweest. Hij had immers een samenlevingscontract met haar, en een testament waarin hij zijn kinderen had onterfd en haar tot enig erfgenaam had benoemd!
De rechter geeft de samenwoonpartner géén gelijk. Niet zijn bedoeling, maar de mededeling over de begunstiging die de man aan de verzekeringsmaatschappij heeft gedaan is in dit geval bepalend. De uitkering gaat daarom naar de onterfde kinderen.
Heeft u zowel een levensverzekeringspolis als een testament of samenlevingscontract? Dan kan het geen kwaad om regelmatig te laten nakijken of alle documenten nog goed op elkaar aansluiten. Wij helpen u daar graag bij.
Bron: Notamail 2015/55