Wacht niet tot het sterfbed!

Met enige regelmaat wordt een van onze notarissen gebeld met het verzoek naar een ziekenhuis te komen om een akte te maken. Meestal gaat het dan om een testament. De notaris gaat dan natuurlijk met spoed op pad. Als de zieke goed met de notaris kan bespreken wat er in het testament moet komen te staan, kan het gewenste document snel gemaakt worden.

Legaten niet verjaard?

Als in een testament staat dat iemand een legaat krijgt, is het gebruikelijk dat hij daar bericht van krijgt. Maar wat gebeurt er als iemand niets hoort over het legaat? De erfgenaam, executeur of notaris stuurt meestal een brief, met een kopie van de passage uit het testament waaruit blijkt wat hij of zij krijgt. De persoon die het legaat krijgt, ook wel ‘legataris’ genaamd, weet dan waar hij recht op heeft, en kan als het te lang duurt aan…

Haken en ogen aan overdracht huis bij einde relatie

Het komt vaker voor dat samenwoners hun samenwoning na een langdurige relatie beëindigen. Daarbij kunnen onder meer problemen ontstaan bij afspraken over de woning waarin zij hun leven tot dan toe hebben gedeeld. Als bijvoorbeeld de ene partner enig eigenaar is van het huis en met de andere partner afspreekt dat hij of zij het huis krijgt, is de vraag of er wel of niet overdrachtsbelasting betaald moet worden.