Het belang van een levenstestament is inmiddels al bij veel mensen doorgedrongen. Door een levenstestament te maken regelt u tijdig wie uw belangen waarneemt, als u in de toekomst tijdelijk of definitief zelf niet meer in staat bent dat te doen. Denk aan een ongeval of bijvoorbeeld dementie.
Veel mensen wijzen één persoon aan als gemachtigde in hun levenstestament, heel vaak de echtgenoot. Maar als de echtgenoot zelf ook niet meer in staat is om zaken te regelen en in het levenstestament geen opvolgend gemachtigde is aangewezen, moet er alsnog door de rechter een bewindvoerder en/of mentor worden benoemd.
Een dergelijk geval speelde onlangs bij de rechter. Omdat de aangewezen echtgenoot de belangen van zijn vrouw niet goed waarnam, stapten de kinderen naar de rechter. Er hadden zich problemen voorgedaan bij de keuze van een verzorgingstehuis, de wijze van haar verzorging en de opvolging van aanwijzingen van de behandelende artsen. Daarnaast is er discussie over overboeking van grote bedragen en is door de echtgenoot volmacht gegeven aan een kleinzoon om namens hem de belangen van zijn vrouw te behartigen.
Door de inmiddels ernstig verstoorde familieverhoudingen vindt de rechter het levenstestament niet langer geschikt om de zorg voor de moeder van het gezin te waarborgen. Zij bevindt zich tenslotte in een afhankelijke positie. Daarnaast vraagt de rechter zich af of zij bij het maken van het levenstestament heeft gewild dat haar kleinzoon haar gemachtigde zou worden. De rechter benoemt uiteindelijk een professionele bewindvoerder om de belangen van de vrouw waar te nemen.
Wilt een dergelijke situatie voorkomen? Maak dan gebruik van alle mogelijkheden die het levenstestament u biedt! U kunt naast een eerste gemachtigde nog een opvolgend gemachtigde benoemen. Ook is het mogelijk om aan te geven wie u als bewindvoerder of mentor wilt laten benoemen als dat onverhoopt nodig mocht zijn. U heeft dan niet alleen zelf alle zeggenschap, u voorkomt ook onnodige onenigheid tussen familieleden die allemaal het beste met u voor hebben maar elk iets anders willen.
Met het levenstestament kunt u bovendien erfbelasting besparen en de bijdrage in het kader van de Wet langdurige zorg verminderen.
Wij houden regelmatig gratis info avonden over het efrecht en het levenstestament, waarvoor ik u bij deze van harte uitnodig.
Wij informeren U ook graag nader tijdens een gratis gesprek.
Henri Knops
reageren?