De regeling pensioen in eigen beheer voor directeuren-grootaandeelhouders (dga) gaat verdwijnen. Dat besloot het kabinet vorige maand. Het kabinetsbesluit is bij alle betrokkenen positief ontvangen. VNO-NCW becijferde dat ongeveer 150.000 dgas een dergelijke regeling hebben.
Bij invoering van de regeling, 35 jaar geleden, was het nog een voordelige manier van pensioensparen. De jaarlijks groeiende pensioenspaarpot werd daarmee immers aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting, toen nog 48%. De vennootschapsbelasting bedraagt nu nog maar 25%, waarmee de regeling aan aantrekkingskracht heeft ingeboet. Er is echter nog een belangrijk voordeel van het besluit voor de dgas. De pensioenverplichting drukt nu zwaar op de solvabiliteit van het bedrijf, zodat er in veel gevallen geen dividend mag worden uitgekeerd. Dat bemoeilijkt ook de verkoop van een bedrijf. Met de afschaffing van deze regeling is dat verleden tijd, net als de drempel bij banken om leningen te verstrekken en de advieskosten om jaarlijks de fiscale en commerciële waarde van de pensioenverplichtingen te berekenen. Voor de Belastingdienst betekent het een forse verlichting van de werklast.
Het kabinet gaat een mogelijkheid creëren waarmee dga’s de regeling met belastingkorting kunnen afkopen. In 2017 met 34,5% korting op de grondslag, in de jaren daarna loopt de korting terug, 25% in 2018 en 19,5% in 2019. Wie desondanks niet van de regeling in eigen beheer af wil, kan gebruik maken van een spaarvariant. Hoe die er uit komt te zien, moet nog blijken.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden die u als dga hebt, bel ons voor het maken van een afspraak.
Bron: Het Financieele Dagblad, 2 juli 2016