Samenwoners en getrouwde stellen, die samen een huis hebben, zijn vaak slordig in het bijhouden van de betalingen. Heeft zij bij de aankoop een bedrag aan eigen geld ingelegd of betaalt hij de verbouwing van de badkamer? Veel stellen bedekken dit met de mantel der liefde en leggen het niet vast.
Bij verkoop van de woning, maar vooral bij het einde van de relatie, kan er discussie ontstaan over die ongelijke inbreng. Zo bleek onlangs bij een in gemeenschap van goederen gehuwd echtpaar dat in echtscheiding verwikkeld was.
Volgens de man was door hem geld geleend van zijn ouders voor de aankoop van de echtelijke woning. Vervolgens was de lening jaren later verrekend met schenkingen van zijn ouders aan hem in privé. De man stelde zich op het standpunt dat de gehele woning daardoor aan hem toegedeeld zou moeten worden, nu hij meer dan 50% van de woning had gefinancierd. De rechter oordeelde dat de aankoop en de leningen en de ontvangen schenkingen van de ouders niet gelijktijdig hadden plaatsgevonden, waardoor de man ongelijk kreeg. De woning bleef tot de gemeenschap van goederen behoren en de man moest de waarde van de woning delen met zijn ex.
Wilt u onduidelijkheid over de inbreng in de woning voorkomen? Wellicht bevatten uw huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract al een bepaling en anders is het mogelijk om uw afspraken alsnog goed vast te leggen. Neem gerust eens contact op voor een oriënterend gesprek.
Bron: Notamail 19 februari 2018, nummer 41.