Per 1 januari 2015 zijn de regels betreffende de energieprestaties van gebouwen verscherpt. Sinds 1 januari 2008 was men al verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering van een gebouw een energiecertificaat (thans energielabel) te overhandigen, maar hierop stond geen enkele sanctie. Vanaf 1 januari 2015 kunnen ook bij het niet verstrekken van een energielabel sancties worden opgelegd.
Kopers van gebouwen zijn zich steeds meer bewust van het feit, dat een energiezuinige woning ook het nodige wooncomfort met zich meebrengt en voor een beter milieu zorgt door minder CO2 uitstoot.
Begin 2015 is aan alle woningeigenaren een voorlopig energielabel verstrekt. Gaat u uw woning verkopen of verhuren dan moet u een definitief energielabel overhandigen. Een definitief energielabel wordt afgegeven door een erkend deskundige. Deze zal voor het afgeven van het label niet alleen afgaan op de door de eigenaar verstrekte informatie, maar ook ter plekke de woning controleren. U kunt een energielabel aanvragen via de website www.energielabelvoorwoningen.nl.
Niet alleen voor woningen is een energielabel verplicht, maar ook voor andere gebouwen zoals utiliteitsgebouwen, monumenten en vakantiewoningen is het verplicht een energielabel bij verkoop of verhuur te overhandigen. In openbare gebouwen en andere gebouwen die veelvuldig door publiek worden bezocht met een oppervlakte van meer dan 250 m2 is het zelfs verplicht het energielabel zichtbaar op te hangen. Wordt aan deze verplichting niet voldaan, dan kan een bestuurlijke boete worden opgelegd, die voor particulieren (natuurlijke personen) maximaal 405 bedraagt en voor ondernemingen (rechtspersonen) 20.250.
Wenst u meer informatie over het verplichte energielabel? Raadpleeg dan ons notariskantoor. Wij kunnen u exact uitleggen aan welke verplichtingen moet worden voldaan.
Bron: J.W.A. Hockx en R.M. Bolhuis, Vastgoed fiscaal & civiel 2015, afl. 2