De laatste jaren is het niet geheel ongebruikelijk dat eigenaren hun woonappartement voor een korte periode verhuren aan derden, bijvoorbeeld omdat de eigenaar zelf met vakantie gaat of door zijn werk tijdelijk elders verblijft. De eigenaar van een woonappartement is echter gebonden aan regels met betrekking tot bestemming en gebruik van het appartement. Deze regels zijn neergelegd in het Reglement van splitsing (onderdeel van de notariële akte van splitsing) en vaak verder uitgewerkt in het Huishoudelijk Reglement van de Vereniging van Eigenaren (VVE).
Iedere (nieuwe) eigenaar van een woonappartement, behorende tot een complex van woningen, is van rechtswege lid van de VVE en daardoor gebonden aan de in de akte van splitsing opgenomen verplichtingen voor de eigenaar.
In het Reglement van Splitsing kunnen regels zijn opgenomen aan welke voorwaarden moet worden voldaan om het woonappartement aan derden in gebruik te geven. Zo kan het Reglement voorschrijven dat het appartement niet anders kan worden verhuurd dan nadat door de huurder een verklaring is ondertekend en aan het VVE-bestuur is afgegeven, dat de huurder de bepalingen van het Splitsingsreglement (en het Huishoudelijk Reglement) zal naleven.
Deze voorwaarden zijn bedoeld om bij eventuele schade of overlast de desbetreffende huurder hierop kunnen aanspreken. Hij heeft immers zich akkoord verklaard met de bepalingen van het Reglement en zich verbonden deze te zullen naleven.
Bij kortstondige verhuur ligt dit aanzienlijk moeilijker. Zeker bij kortstondige verhuur voor kortere periodes aan toeristen, bijv. een paar dagen of een week. Hoewel het volgens het Reglement toegestaan is om het appartement aan derden in gebruik te geven, is het in de praktijk onvoorstelbaar en onuitvoerbaar om voorafgaande aan de korte huurperiode de hiervoor bedoelde verklaring door de huurder te laten ondertekenen. Ook het gevoel van veiligheid in het appartementengebouw wordt aangetast, indien in korte tijd een sleutel van de centrale entree aan vreemden wordt verstrekt.
De regels omtrent het in gebruik geven van een woonappartement aan derden zijn geschreven voor gebruik als woning voor langere periodes. Op grond van het feit, dat het vanuit praktische overwegingen het ondoenlijk is, tijdig te voldoen aan de verplichting tot het ondertekenen van de verklaring, is commerciële verhuur voor kortere perioden in strijd met het Reglement en dus niet toegestaan.
Bron: Rechtbank Rotterdam, 10 augustus 2016, RBROT:2016:6236