Liefhebbers van tuinieren brengen vaak veel vrije tijd door in hun volkstuintje. Volkstuintjes worden meestal beschikbaar gesteld door de gemeente, die met de gebruiker een huurovereenkomst sluit. Na jaren op een wachtlijst te hebben gestaan, is eindelijk het moment aangebroken dat een volkstuintje kan worden toegewezen. De huurder gaat er dan ook vanuit dat hij tot in lengte van jaren zijn hobby op dit perceel grond kan blijven uitoefenen. Met een eventuele beëindiging van de huurovereenkomst wordt dan ook begrijpelijkerwijze geen enkele rekening gehouden.
Heeft deze gebruiker en huurder van de grond dezelfde rechten qua huurbescherming als de huurder van een woning?
De huur van een volkstuintje betreft huur van onbebouwde grond. Hierop zijn niet de bijzondere regels van huur- en ontruimingsbescherming van toepassing, die voor huurders van woningen gelden. Voor huur van onbebouwde grond gelden de gewone regels van het overeenkomsten- en verbintenissenrecht. Het Burgerlijk Wetboek maakt beëindiging van dergelijke huurovereenkomsten voor onbepaalde tijd mogelijk door opzegging.
Opzegging kan echter niet zomaar. Hiervoor dient de verhuurder, naar de maatstaven van redelijkheid en billijkheid, zwaarwegende gronden aan te voeren. In een eventuele procedure voor de rechter zal de inbreng van de huurder een belangrijke rol spelen. Het gemis van het genot van een volkstuintje is onder andere onvoldoende grond om de huurovereenkomst in stand te houden.
De regels betreffende huur en verhuur zijn divers en ingewikkeld. Wilt u mee weten over uw rechten en plichten bij het sluiten van een huurovereenkomst betreffende een woning, bedrijfspand, garage of een perceel grond. Neem gerust contact op met ons kantoor. Wij kunnen u van een deskundig advies voorzien.
Bron: Gerechtshof Den Haag, 31 maart 2015, ECLI:NL:GHDHA:2015:715