Wie een vakantiewoning verhuurt via een tussenpersoon (vakantiepark of reisorganisatie) – ook al gebruikt u die ook privé – moet rekening houden met een herziening van de btw. Bij huur of koop, verhuur of verkoop is dat een reëel gevaar. Het zou ertoe kunnen leiden dat u de eerder afgetrokken btw moet terugbetalen.
Die btw betaalt u bij aankoop van een nieuw gebouwd vakantiehuis. Die btw kunt u terugkrijgen als u die woning vervolgens volledig verhuurt aan bijvoorbeeld een vakantiepark of reisbureau, U moet zich er dan wel van bewust zijn dat de fiscus het pand voor de btw nog tien jaar volgt. Als u het vakantiehuis binnen negen jaar weer verkoopt, dan staat de belastingdienst voor de deur om een deel van de teruggevraagde btw weer van u te innen.
Als u een nieuwbouwvakantiehuis koopt, betaalt u 21% btw. Verhuurt u het huis door aan bijvoorbeeld een vakantiepark of reisbureau, dan zal uit de huurovereenkomst blijken dat zij het huis gaan doorverhuren. Die huur valt onder het 6%-tarief. Dan kunt u de btw met een aangifte terugvragen aan de fiscus. Verkoopt u vervolgens het vakantiehuis binnen negen jaar door, dan staat de fiscus op de stoep. Het huis is dan geen nieuwbouw meer en de verkoop daarvan is vrijgesteld van btw. De koper betaalt alleen overdrachtsbelasting. Op grond van de btw-wetgeving moet u in dat geval een deel van de teruggevraagde btw alsnog ophoesten.
U kunt dit voorkomen door met de koper te kiezen voor ‘btw-belaste levering’. Dat betekent dat u samen beslist om btw-vrijstelling voor de levering van de vakantiewoning niet toe te passen. Deze keuze moet ook blijken uit de leveringsakte. Overigens is deze keuze alleen mogelijk als de koper het vakantiehuis ook op dezelfde manier gaat verhuren: via een tussenpersoon. De koper kan dan de door hem of haar betaalde btw weer terugvragen. Echter, dan treedt wel een nieuwe termijn van negen jaar in werking.
Wilt u meer weten over het aankopen en verhuren van een vakantiehuis? Bel ons voor het maken van een afspraak.
Bron: ABAB 3/8/17.