Het komt steeds vaker voor dat bij verdeling van de woning na een echtscheiding de ex-partner aan wie de woning zou worden toebedeeld, niet in staat is de andere ex-partner de helft van de overwaarde van de woning uit te keren. Een oplossing voor dit probleem zou kunnen zijn om de woning dan maar te verkopen, zodat na verkoop de helft van de overwaarde aan ieder van de partners kan worden uitgekeerd. Als de woning echter als onderpand dient voor een hypothecaire lening van de onderneming van één van de partners, kan verkoop van de woning mogelijk de ondergang betekenen van de onderneming.
Om die redenen wendde een gescheiden ondernemer zich in december 2013 tot de Rechtbank Oost-Brabant. Hij wilde de woning wel overnemen, maar kreeg van zijn bank geen extra financiering om zijn ex-echtgenote het haar toekomende deel van de overwaarde te kunnen uitkeren. Wel stelde hij voor om de uitkering aan zijn ex-echtgenote in termijnen te voldoen dan wel om met de verkoop van de woning nog ten minste 3 jaar te wachten.
De rechtbank oordeelde dat volgens de wet de ex-partner van de man weliswaar te allen tijde verdeling kan vorderen van de gemeenschappelijke woning, maar dat het belang van de man om verdeling van de woning voorlopig uit te stellen, zwaarder weegt dan het belang van de vrouw op onmiddellijke uitkering. De rechtbank komt tot deze slotsom omdat de man voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de bank niet bereid is een extra financiering te verstrekken en dat hij voorlopig niet in staat zal zijn de helft van de overwaarde in termijnen te voldoen. Ook de huidige situatie op de woningmarkt en het feit dat de woning als onderpand dient voor de onderneming, is aanleiding voor de rechtbank het verzoek van de man om de verdeling ten minste 3 jaren uit te stellen, toe te wijzen.
Wilt u meer weten over de (on)mogelijkheden van verdeling na echtscheiding?
Maak dan gerust een afspraak met ons kantoor. Wij zijn u graag van dienst.
Bron: Rechtbank Oost-Brabant, 13 december 2013, RBOBR:2013:7849