Wat moet er met je geld en je bezit gebeuren als je door onvoorziene omstandigheden zelf niet meer in staat bent om dat te bepalen? Die vraag stellen steeds meer jonge mensen zich en laten daarom een levenstestament opmaken. Diezelfde trend is waarneembaar bij ondernemers en gescheiden ouders.
Het aantal afgesloten levenstestamenten is de laatste anderhalf jaar explosief gegroeid, van 75 naar 180 per dag. Vorig jaar werden in het laatste kwartaal ruim 30.000 levenstestamenten opgesteld. Daarmee komt het totaal aantal afgesloten levenstestamenten in 2015 op 100.000.
Een gewoon testament wordt pas uitgevoerd na uw overlijden, het levenstestament treedt in werking zodra u zelf in levende lijve niet meer in staat bent beslissingen te nemen. Dat komt voor in situaties na een ernstig ongeluk, dementie, een hersenbloeding en andere onvoorziene omstandigheden.
Het levenstestament bestaat sinds 2010 en is een uitkomst voor mensen die tijdens hun leven de regie in eigen hand willen houden. Daarin kunt u afspraken vastleggen over wie uw geld en bezittingen gaat beheren als u dat zelf niet meer kunt en hoe zij dat moeten doen. Het is ook een waarborg tegen financieel misbruik van ouderen. U kunt er ook in vastleggen welke vormen van medische zorg u wel en niet accepteert en wie daarover met een arts moet overleggen en wie daarover beslissingen mag nemen.
Ook voor ondernemers is het levenstestament een uitkomst. Zij kunnen naast de overige zaken een zaakwaarnemer benoemen die zij machtigen om namens hen te handelen.
Met een levenstestament biedt u houvast aan degenen die voor u moeten zorgen als u dat zelf niet meer kunt. U voorkomt er ook mee dat zij naar de rechter moeten om toestemming te krijgen om namens u te handelen. Dat is bijvoorbeeld al belangrijk als u samen met uw partner een huis heeft.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden die een levenstestament u biedt? Bel ons voor het maken van een afspraak.
Bron: AD 19/1/16 / Opmaat PFR 20/1/16 » Nieuws 2016/28