Waar gehuwden bij een scheiding meestal hun notaris of advocaat raadplegen, maken samenwoners vaak zelf afspraken als zij uit elkaar gaan.
De do-it-yourself scheiding voor samenwoners is goed te begrijpen. Zij hoeven meestal ook niet veel officiële handelingen te verrichten om uit elkaar te gaan. Als zij een huurhuis hebben dan trekt één van de partners meestal met zijn persoonlijke spullen naar een ander adres, waarbij hooguit wat adreswijzigingen worden verzonden, waaronder naar de afdeling van de gemeente die de inschrijvingen verwerkt. Als zij een samenlevingscontract hadden dan is het verdelen van de spullen en het vestigen op een ander adres meestal al voldoende om het contract te ontbinden.
Bij een eigen huis met hypotheek ligt het anders. Als één van de partners in de woning blijft wonen en de hypotheek alleen gaat betalen is het belangrijk dat ze daar niet alleen onderling afspraken over maken, maar dat de hypotheekbank daarmee ook instemt. Wordt het ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid niet officieel vastgelegd, dan blijft de vertrekkende partner aansprakelijk voor de hypotheekschuld, ook al is hij of zij al jaren geleden op een ander adres gaan wonen.
Heeft u vragen over het beëindigen van een samenlevingscontract, kom gerust samen langs voor een gesprek, dan kunnen wij u helpen om de regelingen af te stemmen op uw nieuwe situatie.
Bron: Rechtbank Rotterdam 18 januari 2017, ECLI:NL:RBROT:2017:1212.