Op de vraag: Mag je je echtgenote onterven? antwoorden de meeste mensen ontkennend. Toch is een onterving van echtgenoot of echtgenote mogelijk. Vaak rijst vervolgens de vraag of de overgeslagen partner nog bezwaar kan maken.
Voor echtgenoten die na overlijden niet in het testament van hun partner blijken te staan is er gelukkig een vangnet. In de wet staat dat een echtgenoot die door het testament van de overledene niet in de woning en of inboedel kan blijven of daar slechts tezamen met anderen recht op krijgt, een vruchtgebruik op de echtelijke woning en de inboedel kan vragen. Degenen die wel in het testament van de overledene staan moeten daar aan meewerken.
De rechtbank Gelderland moest onlangs oordelen over een geval waarbij een enig erfgenaam vond dat de weduwe geen recht had op het vruchtgebruik omdat hij vond dat zij er geen behoefte aan had. Hij vroeg de rechter om zijn verplichting om mee te werken aan het vestigen van het vruchtgebruik op te heffen. De rechter bekeek alle omstandigheden van het geval en gaf de erfgenaam gelijk. De weduwe bewoonde al tijdens het huwelijk een eigen woon-winkelpand waarin zij een winkel dreef, waarmee zij haar eigen inkomen verdiende. De rechter vindt dat de woning van de overleden echtgenoot daarom niet als echte echtelijke woning geldt. Als zij ook het vruchtgebruik van de woning van haar overleden echtgenoot zou krijgen zou zij twee panden tot haar beschikking hebben. Volgens de rechter is er dan geen sprake van een behoefte om een vruchtgebruik te krijgen.
Bevindt u zich in een situatie waarin de echtgenoot een vruchtgebruik nodig heeft of zou kunnen claimen? Uit het voorgaande blijkt wel dat het verstandig is om vooraf goed voorgelicht te worden over de gevolgen van uw testament. Zo voorkomt u onverwachte procedures voor uw erfgenamen.
Bron: Notamail 2015/67