Veel jong getrouwde stellen denken dat het wel losloopt als je vraagt of zij een testament hebben gemaakt. De kans om te overlijden is klein als je jong bent. Over tegelijk of kort na elkaar overlijden hebben ze al helemaal niet nagedacht.
De kosten voor het maken van testamenten zijn meestal het grootste bezwaar. Een jong stel verdient misschien nog niet zo veel, en heeft veel kosten aan het eerste eigen huis, de inrichting en het trouwfeest. Meestal hebben ze wel ergens gelezen dat ze getrouwd en wel elkaars enig erfgenaam zijn, en dat vinden ze doorgaans prima.
Toch kan het ook jonge mensen gebeuren dat ze op weg naar een festival, de meubelboulevard of op huwelijksreis bij een ongeval betrokken raken. Als het stel tegelijk overlijdt of op een tijdstip dat niet duidelijk is wie eerst ging, zoals bij een vliegtuigcrash, is er een regeling in de wet. Die regeling geeft aan dat het stel geacht wordt gelijk overleden te zijn. Ieders nalatenschap gaat dan naar de eigen familie. Maar als de ene echtgenoot eerst overlijdt, vererft diens nalatenschap naar de ander. En als die vervolgens overlijdt is alles voor de familie van degene die als laatste om het leven komt.
Deze situatie speelde onlangs voor de rechter. Het betrof een zaak van een jong stel op huwelijksreis. Ze waren kort na elkaar overleden door een zeldzame voedselvergiftiging in een exotisch land. Het stel had geen testament. De vrouw was eerst overleden, zodat haar familie met lege handen achterbleef, terwijl de familie van de man het gehele bezit van het stel erfde. Omdat de artsen overduidelijk verschillende tijdstippen van overlijden hadden vastgesteld, zag de rechter geen mogelijkheid om de speciale regeling in de wet voor gelijk overlijden toe te passen. Toch bepaalt de rechter in dit speciale geval dat op gronden van redelijkheid en billijkheid dat de erfenissen aan beide families moeten toekomen.
Wilt u voorkomen dat u bij kort na elkaar overlijden uw eigen familie en uw schoonfamilie in de problemen brengt? Kom dan eens langs voor een testament. Met een heel eenvoudige regeling kunt u een hoop narigheid voor uw familieleden voorkomen.
Bron: Notamail, 22 januari 2019 nummer 17.