Samenwoners die uit elkaar gaan, kunnen ook bij of na het verbreken van hun relatie afspraken over alimentatie maken. Om de naleving hiervan zeker te stellen, kunnen zij de afspraken dan het beste vastleggen in een overeenkomst. Die overeenkomst moet zodanig zijn opgesteld dat, bij eventuele problemen later, naleving kan worden afgedwongen zonder tussenkomst van een rechter. De vraag is of ze die afspraken door de rechter moeten laten vastleggen of door iemand anders.
De rechter doet dat niet, zo blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. De motivering daarbij is dat partijen die afspraken kunnen laten vastleggen in een notariële overeenkomst. Die heeft dezelfde rechtskracht als tussenkomst van een rechter. De rechtbank is niet gevoelig voor het argument dat het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) alleen door de rechter vastgelegde alimentatieovereenkomsten tussen ex-samenwoners wil uitvoeren.
Als het niet om een beëindigde samenwoning gaat, maar om een ontbonden huwelijk, zijn partijen verplicht om de rechter in te schakelen. Zij hoeven niet nog een keer naar de notaris om afspraken over de echtscheiding vast te leggen.
De gang naar de rechter is voor samenwoners uiteraard niet uitgesloten als de afspraken niet meer worden nagekomen
Wilt u meer weten over het vastleggen van alimentatieafspraken? Bel ons voor het maken van een afspraak.
Bron: Notamail 2015/305; RBAMS:2015:7803