Bij echtscheiding moeten de partners met elkaar overleggen over het verdelen van hun gemeenschappelijke bezittingen. Daarbij hoort ook overleg over het pensioen. Ook al is de pensioengerechtigde leeftijd vaak nog ver verwijderd, bij uit elkaar gaan moet volgens de Wet verevening pensioenrechten bij echtscheiding, de waarde van de tijdens huwelijk opgebouwde pensioenen door de partners worden gedeeld.
Soms nemen samenwoners in hun contract ook al een afspraak over het delen van pensioenrechten op. Voor gehuwden is het ook mogelijk in huwelijkse voorwaarden af te wijken van de Wet verevening pensioenrechten en bijvoorbeeld af te spreken dat niet alleen de tijdens huwelijk opgebouwde pensioenrechten worden gedeeld, maar ook de voorhuwelijkse samenwoonperiode daarbij moet worden betrokken.
Dat het wel zaak is dit goed vast te leggen bleek onlangs in een procedure in hoger beroep bij het Hof in Den Bosch. De man en vrouw hadden in hun samenlevingscontract afgesproken hun pensioenrechten te verdelen. Toen zij later trouwden namen zij in hun huwelijkse voorwaarden op dat zij de tijdens huwelijk opgebouwde pensioenrechten zouden verdelen.
Op het moment van echtscheiding stelde de man zich op het standpunt dat de huwelijkse voorwaarden de afspraak in het samenlevingscontract hebben overschreven en dat alleen de tijdens huwelijk opgebouwde pensioenen verrekend moesten worden. Na een lange procedure besluit de rechter tenslotte met inachtneming van alle feiten en omstandigheden van dit geval dat de man geen gelijk krijgt en ook het tijdens de samenleving opgebouwde pensioen verrekend moet worden.
Heeft u in uw samenlevingsovereenkomst of huwelijkse voorwaarden een afspraak over de verdeling van pensioenen. Wij kijken graag samen met u of de afspraken nog geheel conform uw wensen zijn.
Bron: Hof Den Bosch, 6 april 2017, nrs 200.168.229/01 e.a. (GHSHE:2017:1484).