Veel mensen die ooit getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden, hebben in die akte een afspraak staan dat zij jaarlijks moeten verrekenen, als zij iets overhouden van hun inkomen. Het is algemeen bekend dat bijna niemand die afspraken ook daadwerkelijk uitvoert. Zolang tussen de echtgenoten de rozengeur en maneschijn overheerst is er niks aan de hand, maar als er een echtscheiding opdoemt wordt het periodiek verrekenbeding soms een lelijk struikelblok.
Zoals bij de man en de vrouw die in een echtscheidingsprocedure twisten over de vraag of de aandelen van de man in zijn BV moeten worden verrekend. De rechter vindt dat de man de aandelen al in privé had voor het huwelijk en dat in de akte van huwelijksvoorwaarden niet staat dat ook de winsten uit de BV verrekend moeten worden. De vrouw die de waardestijging van de aandelen wil delen met haar man, krijgt de deksel op haar neus.
Voor een man die een BV had opgericht tijdens huwelijk en de aandelen had volgestort met een hypotheeklening, die was gekoppeld aan de gezamenlijke woning, lag het anders. Tijdens de echtscheidingsprocedure is de woning verkocht en is de hypotheekschuld volledig afgelost. De vrouw, die vindt dat de aandelen in de BV moeten worden verrekend op grond van het niet uitgevoerde periodiek verrekenbeding dat in hun huwelijkse voorwaarden is opgenomen, krijgt gelijk van de rechter.
Heeft u wel eens in uw akte van huwelijkse voorwaarden gekeken of er een periodiek verrekenbeding in staat? Als er geen jaarlijkse verrekening heeft plaatsgevonden kunt u dat herstellen en eventueel uw huwelijkse voorwaarden aanpassen voor de toekomst. Wij lichten u graag voor over de mogelijkheden.
Bron: Notamail 1 februari 2017, 27.