Trouwen was tot 1 januari 2018 betrekkelijk eenvoudig in Nederland. Wie niet vóór het huwelijk naar de notaris ging om huwelijkse voorwaarden te maken, had na het ja-woord het hele vermogen gemeenschappelijk met de echtgenoot. Inmiddels is dat anders!
Sinds 1 januari 2018 geldt dat zonder huwelijkse voorwaarden alle bezittingen van vóór het huwelijk privé blijven, en dat alles wat de echtgenoten tijdens huwelijk krijgen, gezamenlijk vermogen wordt.
De meningen verschillen over de vraag welke regeling handiger is. En er zijn mensen die het handiger vinden om in een algehele gemeenschap van goederen te trouwen, dus zoals het vroeger was. Zij worden nu helaas gedwongen om naar de notaris te gaan om dat vast te leggen in een akte van huwelijks voorwaarden. En aan die akte hangt een prijskaartje. Nu is er weer een wetsvoorstel ingediend, namelijk de Wet wegnemen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen. Deze wet maakt het mogelijk voor mensen om bij de ambtenaar van de burgerlijke stand een formuliertje in te vullen dat zij willen trouwen in gemeenschap van goederen. Zo hebben zij toch gemeenschap van goederen, maar vermijden zij notariskosten.
Dat lijkt plezierig. Maar er zijn ook nadelen. Een van de nadelen speelt bij stellen van verschillende nationaliteit. Om te voorkomen dat onduidelijk is welk recht hun huwelijk beheerst, is het verstandig om een rechtskeuze uit te brengen. Vanaf januari 2019 zal dat uitdrukkelijk moeten gebeuren, in een schriftelijke overeenkomst. Maar wat als ze dat niet weten en gewoon trouwen via het formuliertje bij de ambtenaar van de burgerlijke stand?
De angst bestaat dat het voor de ambtenaar van de burgerlijke stand ingewikkeld gaat worden om in alle gevallen de juiste informatie en doorverwijzing naar het notariaat te verzorgen.
Overweegt u te trouwen? Neem zeker de tijd voor een informatief gesprek op ons notariskantoor.
Bron: Kwartaalbericht Estate Planning, 2018, nr. 14