Met huis kopen nog geen eigenaar

Bij het kopen van een huis tekent u een koopcontract, meestal bij de makelaar maar dat hoeft niet per se. Dan gaat nog de bedenktijd in en ook de termijn voor de ontbindende voorwaarden. Het kan zijn dat u toch de financiering niet rond krijgt, dan is het altijd handig als er in het koopcontract staat dat u in dat geval nog onder het contract uit kunt. Ontbindende voorwaarden zijn geboden aan een termijn. Als die is verstreken … Bent…

Schenken aan de kinderen vóór het einde van het jaar

Het kan nog, een belastingvrije schenking in 2018! Heeft u nog geen gebruikgemaakt van de mogelijkheid om belastingvrij te schenken, dan kunt u nog tot 31 december van dit jaar een bedrag overmaken. Stijgt uw vermogen uit boven het heffingsvrij vermogen van € 30.000 (2018)? Dan kunt u inkomstenbelasting besparen als u door schenkingen uw box 3-vermogen verkleint. De ontvanger van de schenking betaalt in beginsel schenkbelasting, maar niet als u handig gebruikmaakt van de vrijstellingen! In 2018 kunt u…

Belang van levenstestament bij aanvraag indicatiebesluit

Soms heeft een wilsonbekwame persoon blijvend intensieve zorg nodig. Om te beoordelen of er recht is op zorg via de Wet langdurige zorg kan een indicatie aangevraagd worden via het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). De aanvraag voor een CIZ-indicatie kan alleen gedaan worden door een gevolmachtigde, een curator of een mentor. Als iemand nooit een machtiging heeft geregeld kan dat niet meer nadat hij wilsonbekwaam is geworden. Daarnaast duurt het aanvragen van curatele of een mentorschap vaak wel even. Kortom,…

Renteaftrek hypotheek bij gescheiden vermogens benutten

Als een van beide partners meer geld inbrengt bij het kopen van een huis, dan kunt u de Belastingdienst vragen hier rekening mee te houden bij de aftrek van hypotheekrente. U kunt er als alternatief ook een overeenkomst met elkaar voor afsluiten. Een dergelijke draagplichtovereenkomst is alleen mogelijk voor samenwoners of als u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd. Een hypotheek op beider naam wordt in principe in gelijke delen aan u beiden toegerekend. Een andere verdeling is mogelijk, maar de…

Geschikt testament voor vererving oudedagsverplichting?

De directeur-grootaandeelhouder van een onderneming heeft tussen 1 april 2017 en 31 december 2019 de mogelijkheid om zijn pensioen in eigen beheer af te kopen, of om te zetten in een oudedagsverplichting (ODV). Bij overlijden is het van belang dat het testament de juiste regeling bevat om onnodige belastingheffing te voorkomen. De Wet op de loonbelasting stelt als voorwaarde bij overlijden van de directeur-grootaandeelhouder (dga) dat de ODV-termijnen aan de erfgenamen moeten toekomen. Is dat niet zo, dan moet over…

Hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens omlaag

De Tweede Kamer heeft in november ingestemd met het Belastingplan 2019. Dat betekent dat mensen met een inkomen van meer dan € 68.507 vanaf 2020 worden geconfronteerd met een snellere afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Een voorstel om kansen voor starters op de woningmarkt te vergroten door de overdrachtsbelasting voor mensen met meer woningen te verhogen, kreeg geen meerderheid.

Testament niet lang genoeg houdbaar

Het maken van een testament vereist soms een blik in de toekomst. Heeft u aan het benoemen van één erfgenaam genoeg? En weet u wie volgens de wet uw erfgenaam is, als de erfgenaam in uw testament vóór u overlijdt? De rechter moest onlangs oordelen over een testament waarbij de samenwoonpartner tot erfgenaam was benoemd. Voor het geval de man na zijn samenwoonpartner zou overlijden was er een stichting tot erfgenaam benoemd. Toen de man overleed werd het testament gelezen,…