Concurrentiebescherming niet altijd waterdicht

Het huren van een onderneming om die onderneming zelf te gaan voeren komt in ondernemersland regelmatig voor. Meestal wordt daarbij ook het bedrijfspand gehuurd. Dat was ook het geval bij een ondernemer die, na tien jaar een bedrijfspand te hebben gehuurd, op korte afstand van de oude onderneming een ander bedrijfspand wilde huren om daar een eigen onderneming in te beginnen. Dat kan niet anders dan tot onenigheid leiden.

Goedkoop blijkt duurkoop bij echtscheiding

Snelle, goedkope en eenvoudige echtscheidingen. Wie er op internet naar zoekt, vindt een breed aanbod van mediators, advocaten of andere scheidingsbegeleiders. Vaak blijkt echter dat de scheidingsprocedure niet voldoende houvast geeft om alle zaken goed te regelen. Veel van deze zaken komen dan uiteindelijk toch bij de rechter terecht. En dan is de vraag: zijn beide partijen voldoende voorgelicht over verplichtingen en aanspraken. Daar blijkt het nogal eens aan te schorten.

Inboedel inclusief kunstvoorwerpen?

In een testament kunt u regelen hoe uw nalatenschap moet worden verdeeld. U kunt erfgenamen benoemen die ieder een percentage krijgen. Daarnaast kunt u personen of organisaties een legaat geven. Dat is meestal een vast bedrag maar het kan ook een voorwerp zijn, zoals een schilderij of soms zelfs een huis. Maar hoe specifiek moet u zijn in uw testament?

Financiële nood geen reden voor huuropzegging

Huurders van woningen genieten huurbescherming. Dat wil niet zeggen dat er geen redenen voor de verhuurder kunnen zijn om de huur op te zeggen. De wetgever heeft in het Burgerlijk Wetboek een limitatieve opsomming gegeven voor beëindiging van de huurovereenkomst. Met andere woorden alleen in die gevallen die in de wet zijn genoemd mag de verhuurder gebruik maken van zijn bevoegdheid de huur op te zeggen. Eén van deze redenen kan zijn, dat de verhuurder de verhuurde woning dringend nodig…

Voorkeursrecht pachter genegeerd

Pachters van landbouwgrond genieten bescherming en bepaalde privileges volgens de Pachtwet en het Burgerlijk Wetboek. Eén daarvan is het recht van voorkeur tot koop van de grond als de verpachter van plan is de grond van de hand te doen. Wil een pachter hiervan gebruik kunnen maken, dan moet in ieder geval de pachtovereenkomst schriftelijk zijn aangegaan.