Open cv blijft intact

Even was er de angst dat de cv’s (commanditaire vennootschappen) zouden worden afgeschaft. De discussie – en de angst – laaide op na een publicatie in het Financieele Dagblad en het Weekblad Fiscaal Recht. De staatssecretaris heeft echter inmiddels laten weten dat de open cv gewoon blijft bestaan. Goed nieuws voor ondernemers die om fiscale redenen een cv voeren.

Verjaringstermijnen gaan teniet bij ruilverkaveling

Hoeveel huiseigenaren hebben niet een aan hun perceel grenzend stuk grond van de gemeente – en soms van een particulier eigenaar – in gebruik. Twee partijen blij, de huiseigenaar met de extra grond, de gemeente of de particuliere eigenaar verlost van onderhoud. Aandachtspunt daarbij is telkens weer de verjaringstermijn op basis waarvan de gebruiker de grond als eigendom mag zien. Dat is meestal twintig jaar, in jargon heet dat ‘bevrijdende verjaring’.

Eigenwoningforfait gaat omlaag

De fiscus belast al jaar en dag de voordelen die een huizenbezitter uit de eigen woning geniet en stelt daar een forfaitaire waarde bij vast. De forfaitaire waarde wordt vastgesteld aan de hand van een percentage van de waarde van uw woning. Over die forfaitaire waarde bent u dan belasting verschuldigd. Voor vrijwel iedere huizenbezitter is dit een doorn in het oog. Goed nieuws: het forfait zal vanaf 2020 waarschijnlijk lager worden vastgesteld.

Statutaire aanbiedingsplicht letterlijk nemen

Enig aandeelhouders van een personal holding hebben soms ook een deelbelang in een andere werkmaatschappij, samen met een andere aandeelhouder daarin. De statuten van die werkmaatschappij bevatten in veel gevallen een bepaling dat wanneer er een wijziging van aandeelhouders plaatsvindt door toetreden van een andere aandeelhouder, de aandelen eerst aan de bestaande aandeelhouders moeten worden aangeboden. Geldt die aanbiedingsverplichting ook als de aandelen in de personal holding worden gecertificeerd en de betreffende aandelen overgaan naar een Stichting Administratiekantoor (STAK)?