Wetsvoorstel lastig bij internationale huwelijken

Trouwen was tot 1 januari 2018 betrekkelijk eenvoudig in Nederland. Wie niet vóór het huwelijk naar de notaris ging om huwelijkse voorwaarden te maken, had na het ja-woord het hele vermogen gemeenschappelijk met de echtgenoot. Inmiddels is dat anders! Sinds 1 januari 2018 geldt dat zonder huwelijkse voorwaarden alle bezittingen van vóór het huwelijk privé blijven, en dat alles wat de echtgenoten tijdens huwelijk krijgen, gezamenlijk vermogen wordt.

Dertig-dagen-clausule

Echtparen of samenwoners zonder kinderen willen elkaar vaak tot enig erfgenaam benoemen. Maar stel dat zij een auto-ongeluk krijgen en de man op slag dood is en zijn vriendin veertien dagen later overlijdt, dan vererft eerst het vermogen van de man naar de vriendin en vervolgens, als zij komt te overlijden, naar bijvoorbeeld de familie van de vriendin. Los van het feit dat de meeste mensen het zuur vinden als de gehele erfenis naar de schoonfamilie verdwijnt, is het ook…

Als bedoeling van partijen afwijkt van statuten bv

Notarissen en Kamers van Koophandel zien dagelijks voorbeelden voorbij komen waarin twee bv’s bestuurder en aandeelhouder zijn in een dochter-bv. Als een van de aandeelhouders-bv’s haar aandelen wil gaan overdragen aan een derde, is het de vraag of die aandelen eerst aan de collega-aandeelhouder moeten worden aangeboden of zonder aanbieding direct aan een derde kunnen worden overgedragen.

Aanpassing hypotheekgarantie per 2019

De bovengrens van aankoopprijzen van huizen voor hypotheekgarantie gaat per 1 januari 2019 flink omhoog. Dit jaar nog komt u in aanmerking voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) als u een huis koopt dat maximaal € 265.000 kost. Als u in 2019 een huis koopt wordt die grens waarschijnlijk opgetrokken tot € 290.000. Als u daarbovenop nog energiebesparende maatregelen treft, gaat de bovengrens nog verder omhoog, tot boven de drie ton.

Prinsjesdag – Erfgenaam sneller aansprakelijk voor belastingschulden

Een erfgenaam die een erfenis aanvaardt is aansprakelijk voor de schulden van de overledene. In de huidige Invorderingswet is deze aansprakelijkheid voor belastingschulden begrensd. De begrenzing houdt in dat een erfgenaam niet verder aansprakelijk is dan voor het bedrag dat hij uit de erfenis krijgt. Slimme mensen gingen kort voor overlijden bedragen schenken aan de erfgenamen. Daarmee werd de erfenis uitgehold en kon de overheid geen belastingschulden meer invorderen bij de erfgenamen.

Belastingplan 2019 – aangifte erfbelasting binnen 8 maanden

Op Prinsjesdag is onder andere het Belastingplan 2019 gepresenteerd. Voor de erfbelasting is een al eerder aangekondigde maatregel voorgesteld. De maatregel betreft het rekenen van belastingrente bij het niet tijdig indienen van de aangifte voor erfbelasting na een overlijden. Voor overlijdens in 2017 en 2018 is het nu zo dat tijdelijk geen belastingrente betaald hoeft te worden bij vertraging in de aangifte.