Tweetrapstestament; een slecht testament ?

In eerdere uitgaves van dit katern schreef ik uitgebreid over het testament en het levenstestament, waarbij ik tevens de praktijken van duur betaalde tussenpersonen die zich etaleren als erfrechtspecialist aan de kaak stelde. Vandaag ga ik u uitleggen wat de nadelen zijn van een zogenaamd “tweetrapstestament”. Deze testamentsvorm is met name naar aanleiding van een uitzending van het consumenten programma Radar van enkele jaren geleden, (jammergenoeg) veelvuldig opgesteld. Een tweetrapstestament is een testament waarbij u uw partner tot enig erfgenaam…

Strenge toepassing normen 2% overdrachtsbelasting

U kunt als kopende BV van alles in een leveringsakte van een pand zetten, maar het moet wel gebaseerd zijn op de waarheid. Zo kunt u als koper best in de akte verklaren dat het pand dat u heeft gekocht, uit wooneenheden bestaat en dat daarom 2% overdrachtsbelasting van toepassing is. U moet er dan echter wel bij bedenken dat die verklaring is gebaseerd op een daadwerkelijke situatie. Als dat niet zo blijkt te zijn, staat de fiscus op de…

Risico’s hypotheek bij samenwoners groter dan bij anderen

Samenwoners die samen een huis kopen en een hypotheek afsluiten, lopen grotere fiscale risico’s dan alleenstaanden en getrouwde partners. De crux zit hem in het verschil tussen een verblijvensbeding in het samenlevingscontract en testamenten van beide partners. Als een van de partners overlijdt zonder een testament te hebben opgemaakt, zijn de druiven voor de achterblijvende partner zuur.

Huwelijkse voorwaarden en achterstallig onderhoud

Heel veel mensen hebben in het verleden een periodiek- of Amsterdams verrekenbeding laten opnemen in hun huwelijkse voorwaarden. Het beding was heel populair. Het was jaren geleden namelijk gangbaar om huwelijkse voorwaarden te maken waarbij het bezit van man en vrouw strikt werd gescheiden. Die situatie werd ook wel gekscherend ‘koude uitsluiting’ genoemd. Door een periodiek verrekenbeding op te nemen konden de echtgenoten toch jaarlijks hun spaargeld delen. Ook een niet-werkende echtgenoot of echtgenote kon daardoor vermogen opbouwen.

VvE’s kunnen digitaal laten stemmen

Onlangs is er een duidelijke rechterlijke uitspraak geweest over het digitaal stemmen binnen Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Dat gebeurde nadat een eigenaar bezwaar had gemaakt tegen het wijzigen van de splitsingsakte door de ledenvergadering van de VvE, waarbij ook enkele stemmen digitaal zijn uitgebracht. Het softwaresysteem dat daarvoor was gebruikt, betrof een gespecialiseerd stemsysteem voor VvE’s.

Wilt u inzage in een testament?

Wilt u weten of u in het testament staat van een overledene? Dat kunt u kosteloos opvragen bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Om de aanvraag te kunnen doen dient u wel te beschikken over een verklaring van overlijden. Meestal ontvangt u de verklaring van de uitvaartondernemer, maar naaste familieleden kunnen de verklaring ook opvragen bij de gemeente waar het overlijden plaatsvond.

Pleidooi voor gebruik spaar- of verzekeringsuitkering voor verbouwing

Het ministerie van Financiën heeft van verschillende kanten pleidooien ontvangen om mogelijk te maken dat uitkeringen van kapitaalverzekeringen of bankspaarrekeningen worden gebruikt voor een verbouwing. Uiteraard is het daarbij dan de insteek dat over die uitkering geen belasting hoeft te worden betaald. Tot nu toe is dat alleen mogelijk als met dat geld een hypotheek of andere woningschuld wordt afgelost.