Twee woningbegrippen voor de OZB-heffing

Exploiteert u bedrijfsmatig recreatiewoningen, dan worden die als niet-woning aangemerkt voor de onroerende zaakbelasting (OZB). Opstallen die naar aard en inrichting geschikt zijn om in te wonen, worden voor de OZB wel als woning aangemerkt. Dit vastomlijnde onderscheid is het resultaat van een recente uitsprak van de Hoge Raad.

Echtelijke woning door schenkingen privé?

Samenwoners en getrouwde stellen, die samen een huis hebben, zijn vaak slordig in het bijhouden van de betalingen. Heeft zij bij de aankoop een bedrag aan eigen geld ingelegd of betaalt hij de verbouwing van de badkamer? Veel stellen bedekken dit met de mantel der liefde en leggen het niet vast. Bij verkoop van de woning, maar vooral bij het einde van de relatie, kan er discussie ontstaan over die ongelijke inbreng. Zo bleek onlangs bij een in gemeenschap van…

Ondernemer en trouwen na 1 januari 2018

Bent u ondernemer en gaat u binnenkort trouwen? Zorg er dan voor dat u zich tijdig laat informeren over het maken van huwelijkse voorwaarden. Voor 1 januari 2018 was trouwen in de algehele gemeenschap van goederen standaard. Alle bezittingen van man en vrouw werden gemeenschappelijk. Dat was slechts anders als een echtgenoot door erfenis of schenking met een zogenaamde uitsluitingsclausule iets in privé verkreeg.